perjantai 29. tammikuuta 2016

Luudutusleikkaus

Viikko sitten olin Jyväskylän terveystalossa ortopedin puheilla. Hän magneetti kuvani katsottuaan ja kanssani keskusteltuaan tuli siihen tulokseen, että ensiksi voitaisiin kokeilla tietynlaista fysioterapiaa. Tällästä fysioterapia hoitoa ei kuitenkaan Savonlinnassa ole, vaan sen takia olisi aina pitänyt lähteä esim. Kuopioon. (Kuollaksenikaan en muista hoitomenetelmän nimeä valitettavasti.) Ja toisena vaihtoehtona, johon tarvittaessa myöhemmin ruetaan olisi luudutusleikkaus.
Hämmentyneenä lähdin bussilla kohti Savonlinnaa ja koko matkan mietin, mitä voisin tehdä. On kuitenkin isosta asiasta kiinni, joka vaikuttaa moneen asiaan niin nyt kuin tulevaisuudessakin.
Kotiin päästyäni aloin enemmän tutkia tätä luudutusleikkausta ja suoraan sanottuna ensiksi säikähdin ajatusta. Luin miten suurinpiirtein operaatio menee ja millainen on toipuminen ja kuntouttaminen. Aluksi ajattelin kieltäytyä. Vanhemmillenikin totesin, etten voi mennä koska kesäkin on tulossa ja pitäisi kesätöihin hakea. Voisin sitten syksyllä lähteä siihen leikkaukseen kun on hieman rahaa säästössä.
Parin päivän päästä kun päähäni oli riittävästi järkeä taottu myönsin itsellenikin luudutuksen olevan se fiksuin vaihtoehto. Kuitenkin puhutaan selästä ja sen hyvinvoinnista, joka vaikuttaa kaikkeen muuhun niin nukkumiseen, istumiseen kuin kävelemiseen ja muuhun liikkumiseen.
Maanantaina varasinkin terveystaloon ortopedille, jonka luona Jyväskylässä kävin, puhelin aikaa tiistaille. Tiistaina hän sitten soitti ja kerroin päättäneeni lähteä luudutukseen. Nyt tässä siis odotetaan tiukasti puhelin kourassa, milloin tulee puhelu leikkauksen ajankohdasta.
Nyt kun asia on näinkin varmaa, että leikkaus on tulossa, voin kertoa että huonosti nukuttuja öitä piisaa. Ajatuksetkaan ei meinaa pysyä kasassa, vaan aina ne karkailee leikkaukseen. Pääsykokeisiin lukeminen on tällä hetkellä ollut siis hidasta ja mitään aikaan saamatonta.

Alla ote eksote.fi sivuston selän luudutusleikkauksen potilasohjeesta:

Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää toimenpiteen laajuudesta riippuen 2–8 tuntia. Useimmat luudutusleikkaukset tehdään selän kautta, jolloin leikkaushaava on selässä yleensä keskiviivassa. Joitakin toimenpiteitä tehdään myös kyljen tai vatsan kautta. Luudutusleikkauksessa tehdään luunsiirto, jossa käytetään ensisijaisesti potilaan omaa luuta. Luu saadaan hermovapautusleikkauksen yhteydessä poistettavista nikamaosista. Tarvittaessa lisäksi otetaan luuta suoliluun siivestä tai käytetään keinotekoista luuta. Lähes aina käytetään metallisia tai muovisia kiinnitysosia, kuten esimerkiksi titaanisia ruuveja ja tankoja. Näitä kiinnittimiä ei myöhemmin poisteta ilman erityistä syytä. Haavan vierestä tulee ulos yleensä 1–3 ohutta laskuputkea, joiden tarkoitus on poistaa leikkausalueelta sinne kertyvä verenvuoto.   

 

2 kommenttia:

  1. Moikka Nora, miten voit?Itselläni 3 välilevynpullistumaa ja mielenkiinnosta katsoin onko aiheesta yhtään blogia ja sinun löytyi. Ilmeisesti sulla myös sama, mutta eri kohdassa kuin minulla. Tsemppiä, tämä vaatii kärsivällisyyttä mutta oot nuori vielä ja kuntoudut varmasti <3 Mulla eka iskias oli 16 vuotiaana.

    Maiccu
    https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä ja sulle samaiset takaisin!<3 Itsellä tosiaan alaselässä on tuo pullistuma jo toista kertaa, mutta eiköhän tällä isommalla leikkauksella siitä päästä! :)

      Poista

tie vie pohjoiseen

Monen monta vuotta olen halunnut lähteä käymään pohjoisessa suomessa. Tänä kesänä tälle haaveelle sattui vihdoin mahdollisuus ja Mikan kanss...